Maaliskuu 2025

Maaliskuu 2025

Inner Landscapes – autenttisessa liikkeessä sisäinen ja ulkoinen maailma kohtaavat

Strandbyvikenin rannassa Turun saaristossa tuulee marraskuun voimakas tuuli, kun ratkaisukeskeiset taideterapeutit tapaavat taideretriitissä Nauvon saaressa. Tuuli sohii hiukset kasvoille ja kun levittää kätensä oikein leveälle, voi nojautua tuulta vasten. Suljemme silmämme 7 minuutin ajaksi kuuntelemaan autenttista liikettä kehossamme. Keskitymme vain tuntemaan, miltä maa jalkojemme alla tuntuu, kuinka selkärankamme asettuu rannan puiden joukkoon ja mitä tunteita sisällämme jyllää.

Mitä on autenttinen liike?

Autenttinen liike on kuin odottava sivellin tyhjällä paperilla. Kun ei tarvitse tehdä mitään, ei suorittaa mitään tai viihdyttää ketään, voi kokea aavistuksen omasta autenttisesta itsestään osana tuulista luonnon ympäristöä.

Autenttinen liike on täysin itsestä syntyvää liikettä, joka voi luoda sillan tietoisen ja tiedostamattoman mielen välille. Silmät suljettuina liikkuja aistii sisäisiä tunteitaan ja ulkoisia impulssejaan asettuen kuuntelemaan tietoisuutensa virtausta kehossaan. Autenttinen liike on meditatiivista, intuitiivista ja täysin improvisoitua liikettä. Liikkuja voi tuntea harjoituksessa ulkoisten ja sisäisten pinnanmuotojen kohtaavan itsessään eli aistia fyysisen ympäristönsä ja sisäiset tunteensa yhtä aikaa. Harjoitus voi hiljentää mielen hälinän ja avata syvemmän yhteyden kehon ja psyyken välille.

Autenttinen liike pohjautuu psykiatri Carl Jungin mielen teoriaan ja erityisesti aktiiviseen mielikuvitteluun. 50- luvulla tanssiterapian pioneeri, tanssija ja psykoterapeutti Mary Whitehouse (1911-1979) kehitti autenttisen liikkeen menetelmää Jungin ajatusten pohjalta. Whitehousea kiinnosti liike ilman intentiota eli selvää syytä ja häntä kiinnosti erityisesti liikkeen odottaminen: kuinka tulla liikutetuksi. Tällainen liike oli poikkeuksellista 50-luvun tanssitaiteessa, jossa liikkeen synty perustui pääosin ulkoisesti opittuihin muotoihin. Myöhemmin autenttisen liikkeen praktiikkaa kehitti terapeutti Janet Adler (1941-2023). Autenttista liikettä on käytetty terapeuttisessa tarkoituksessa auttamaan yhteyden saamista omaan kehoon ja tunteisiin turvallisessa ja kannattelevassa ympäristössä. Menetelmä sopii myös erilaisten traumojen ja haavoittavien kokemusten käsittelyyn.

Miten harjoitus tehdään?

Muodostamme ryhmässä parit, jotka työskentelevät yhdessä seuraavan 14 minuutin ajan. Toinen parista aloittaa liikkujana (mover) ja toinen toimii liikkeen todistajana (witness) seuraten sivusta. 7 minuutin kuluttua vaihdetaan rooleja. Todistajan rooli on tärkeä etenkin, kun liikumme ulkona aivan rannan tuntumassa. Todistaja huolehtii liikkujan turvallisuudesta ja asettaa oman kehonsa suojaksi tarvittaessa välttääkseen esimerkiksi liikkujan törmäämisen ja itsensä satuttamisen. Todistaja ei ole katsoja, jolle liikkuja esiintyy, vaan todistajan tehtävä on tukea liikkujaa olemalla myötätuntoisesti läsnä hänelle. Liikkuja voi vapautua ajatuksista: mitä minun pitäisi tehdä, miltä minun pitäisi näyttää tai onko tämä tylsää todistajan mielestä? Liikkuja on vapaa kuuntelemaan sisäisiä tuntemuksiaan ja ympäröivää luontoa.

Silmät suljettuina liikkuja aistii tilaa ympärillään, tunteitaan, impulssejaan ja tietoisuutensa virtausta kehossaan ja asettuu ikään kuin kehonsa sisäiseen maastoon (inner landscape) antaen itsensä tulla liikutetuksi hetkessä syntyvien impulssien ohjaamana. Todistaja on myötätuntoinen seuraaja, joka harjoittelee näkemään, ei pelkästään katsomaan. Todistajan läsnäolo tukee liikkujaa.

7 minuutin kuluttua vaihdamme rooleja. Liikkujasta tulee todistaja ja todistajasta liikkuja. Harjoituksen jälkeen parit keskustelevat yhdessä kokemuksesta. Keskustelussa voidaan pohtia, miltä kokemus tuntui liikkujasta, miltä tuntui tulla nähdyksi, miltä tuntui todistaa ja nähdä toinen. Liikkuja aloittaa kertomalla omasta kokemuksestaan ja todistaja jatkaa tämän jälkeen. Autenttisessa liikkeessä harjoittelemme kommunikoimista minä- muodossa arvioimatta toisen liikettä eli voimme sanoa: ”koin liikkeessäsi voimaa”, ei: ”sinä olit voimakas”. Emme tulkitse toisen liikettä. Keskustelussa on tärkeää keskittyä asioihin, jotka herättivät uteliaisuutta ja mistä todistaja nautti erityisesti toista seuratessaan. Tässä piilee yksi autenttisen liikkeen taika. Kun arjessa usein keskitymme virheisiin, puutteisiin ja missä olisi parannettavaa, on tärkeä luoda tilaa nimenomaan ihastelulle. Mistä juuri nyt nautin liikkeessäsi? Todistaja voi olla kuin puutarhuri, joka katsoo puutarhan upeaa kukkaa nähden kaikki sen erilaiset kohdat. Puutarhuri ei nypi pieniä alkavia versoja ja ajattele: ei riitä! Hän iloitsee pienistäkin versoista, avautuvista nupuista ja kurttuisista lehdistä. Nähdyksi tuleminen voi olla hyvin intiimi ja paljas hetki. Siksi on tärkeää kannatella sitä. Liikkuja voi aistia silmät suljettuinakin, onko todistaja hänelle läsnä ja onko hän utelias ja kannatteleva.

Miltä nyt tuntuu?

Autenttisen liikkeen harjoituksen jälkeen on yleensä hyvin rauhallinen ja maadoittunut olo. Vapaassa liikkeessä ja nähdyksi tulemisessa on taikaa. Liikeharjoituksessa aika katoaa ja useimmiten aika tuntuu liikkujasta hyvin lyhyeltä. Kokemus voi olla myös hämmentävä ja jännittävä. Harjoitukseen vaikuttaa kunkin eletty elämä ja kokemukset. Todistaja voi kokea toisen katsomisen liiankin intiimiksi. Liikkuja voi kokea, ettei tiedä, mitä tehdä, vaikka ei tarvitse tehdä mitään. Joskus terapeuttisessa prosessissa kehosta voi nousta tiedostamattoman mielen muisto, kuten päähän osuvan kosketuksen aktivoima lapsuuden haava, joka purkautuu voimakkaana itkuna autenttisen liikkeen aikana. Terapeuttisessa käytössä terapeutti on todistaja ja asiakas on liikkuja eikä rooleja vaihdeta. Terapiaryhmässä harjoitus voidaan toteuttaa pareittain. Ohjaajan on tärkeä ohjeistaa harjoitus tarkasti ja tietää, mitä harjoituksessa tapahtuu ennen kuin voi käyttää sitä terapian osana.

Mitä hyötyjä autenttisesta liikkeestä on?

Autenttinen liike voi toimia luovan prosessin innoittajana, virkistävänä harjoituksena tai terapeuttisena prosessina. Olen ohjannut autenttista liikettä erilaisille ryhmille tanssijoista mielenterveyskuntoutujiin. Harjoituksia voidaan tehdä hyvin eri tavoin, erilaisiin tarkoituksiin, sisä- ja ulkotiloissa ja eri pituisina harjoitusaikoina. Todistaja voi kirjoittaa liikkujan seuraamisesta runon tai piirtää kuvan. Usein todistajan kyky nähdä liikkuja on koskettavaa ja liikkujasta voi tuntua kuin saisi lahjan toiselta ihmiseltä.

Autenttinen liike:

  • tarjoaa turvallisen ja ravitsevan tilan kokea oman kehon liikettä ilman arvostelua tai rajoittamista
  • tukee kehon tarpeiden ja toiveiden kuuntelua ja niihin vastaamista
  • mahdollistaa tunteiden ja fyysisen tietoisuuden tunnistamista kehossa
  • luo syvemmän kokemuksen kehon ja mielen yhteydestä
  • toimii väylänä tiedostamattoman mielen muistoihin ja kokemuksiin
  • vahvistaa myötätuntoista suhdetta omaan kehoon
  • auttaa rakentamaan luottamusta oman sisäisen äänen ja intuition kuunteluun
  • avaa ovia luovuuteen ja uusiin inspiraatioihin

Jotain hyvin kaunista on tuulen suuntaan taipuvissa käsissä ja puun runkoa vasten lepäävässä kehossa. Näen leikkisyyttä käsien tutkiessa pinnan muotoja, laiturin reunaa ja kasvoihin osuvia oksia. Kun katson liikkuvaa kehoa, alan nähdä maisemankin uusin silmin. Villa Klinten pihapiiri ja Strandbyvikenin ranta muuttavat muotoaan. Yhtäkkiä puheensorina katkaisee hiljaisuuden, harjoitus on loppunut ja nyt meillä on paljon jaettavaa toisillemme.

*** Mirva Keski-Vähälä | Kirjoittaja on ratkaisukeskeisen taideterapian ohjaaja, tanssija ja koreografi, perhetyöntekijä ja turvallisemman tilan asiantuntija. Hän on työskennellyt tanssi- ja kuvataideterapeuttisessa työssä 24 vuoden ajan erityisesti lasten ja perheiden, mielenterveyskuntoutujien ja vammaisten kanssa.

admin