Kesäkuu 2025

Kesäkuu 2025

Rentoutus meditatiivisen kielirummun avulla taideterapeuttien retriitissä Nauvossa

Nauvon taideterapieretriitin sateinen marraskuun lauantaipäivä on kääntymässä kohti iltaa. Päivä on ollut antoisa ja taiteen täyteinen. Olemme saaneet tutustua toisiimme, verkostoitua, inspiroitua ja nauttia niin henkistä kuin ruumiillistakin ravintoa. Viimeinen yhteinen taidetuokio ennen illallista ja saunaa, on rentoutus kielirummun avulla. Tilan valot himmennetään, osallistujat asettuvat mukavasti nojatuoleihin tai lattialle maton päälle makaamaan. Osalla on viltti päällään, usealla villasukat jalassa, pehmeää ja lämpöistä yllä. Kielirummun kauniit ja rentouttavat soinnut täyttävät tilan. Ohjaan sanallisesti sävelten mukana jokaista ensin rentoutumaan ja sitten viemään itsensä mielikuvamatkalle. Kielirummun meditatiivinen ja rauhanomainen ääni vie ajatukset pois nykyisyydestä ja helpottaa mielikuvamatkaa. Kun mieli on saanut vaeltaa turvallisille mielenmaisemille ja tuoda jotain uusia näkökulmia, hyvää oloa, luottamusta ja viipyillä siellä hetken, tuon lopuksi osallistujat takaisin tähän hetkeen ohjaamalla heidät askel askeleelta takaisin Nauvoon ja lauantai-iltaan. Tässä tukena on soitto, joka toistaa alkurentoutuksen kaavaa.

Musiikki onkin yksi planeettamme vanhimmista taiteen muodoista. Jo tuhansia vuosia sitten esi-isämme ja -äitimme muovailivat soittimia mm bambusta, kepeistä ja eläinten luista. Uusimpia soittimia sen sijaan ovat kielirummut. Kielirummut ovat teräksestä tai metalliseoksesta valmistettuja sylinterimäisiä lyömäsoittimia. Niiden sointi on rentouttava, ääni rauhanomainen ja soitto helppoa. Kielirummusta on olemassa myös puusta valmistettu versio.

Kielirumpu, teräskiekkorumpu, säiliörumpu, rumpurumpu. Näitä kaikkia nimityksiä kuulee tästä ihastuttavasta soittimesta käytettävän. Se kuuluu lyömäsoittimien idiofoniperheeseen. Idiofoniksi kutsutaan instrumenttia, joka tuottaa ääntä itse instrumentin värähtelyn kautta.  Muita samankaltaisia lyömäsoittimia ovat ripustusrumpu, rakorumpu, valasrumpu ja tambiro. Kielirummut ovatkin saaneet vaikutteita näistä soittimista. Kielirumpuja käytetään meditaatiomusiikissa, joogaharjoittelussa ja ääniterapiassa.

Idiofonit ovat yksi vanhimmista argeologisiin löytöihin perustuvaista soittimista. Tuhansia vuosia sitten esi-isämme Afrikassa, Kaakkois-Aasiassa ja Oseaniassa kaiversivat ja rakensivat näitä soittimia puusta ja bambusta. Näitä kutsutaan ”rakoisiksi rummuiksi”. Esimerkkinä näistä mainittakoom afrikkalainen hirsirumpu ja Aztec teponaztli -rumpu.

Kielirumpu on saanut nimensä kielistä, mutta mitä ne tarkalleen ottaen ovat? Kielet ovat metallikuoresta leikattuja osia ja jokainen kieli on viritetty tietylle sävelelle. Kielen paino, leveys ja pituus määrittää sävelen korkeuden. Näin rummulla voi soittaa melodioita ja sointuja. Kieliä lyödään malletilla tai käsillä. Rumpu vahvistaa ääntä ja ääni vapautuu rummun rakosista.

Olen kehittänyt erilaisia meditatiivisia rentoutuksia ja sointukylpyjä käyttäen kielirummun lisäksi muitakin soittimia, kuten koshia, chimesejä, sadeputkea, äänimaljoja, djemberumpuja ja kelloja ja kellopelejä. Soittimien mukaan ottaminen taideterapiaan on minulle luonnollista, sillä musiikki on ollut aina osa minua ja olen lapsuuden musiikkiharrastuksen jälkeen käynyt musiikkilukion ja erikoistunutkin musiikkiin luokanopettajaopinnoissani. Musiikin lisäksi kuvataide on kulkenut aina mukanani ja olenkin tehnyt pitkän uran kuvataiteenopettajana ja nykyisin myös kuvataiteilijana ja kuvataideterapeuttina. Kuvataiteen ja musiikin lisäksi olen opiskellut draama- ja ilmaisukasvatusta ja minulla onkin kehitteillä liikkeen mukaan ottaminen osaksi terapiaa musiikin ja kuvataiteen lisäksi.

Asiakkaani ovat poikkeuksetta ihastuneet näihin äänimaisemiin ja kertoneet niiden sointien auttaneet rentoutumisessa. Useaan kertaan joku ryhmästä on myös nukahtanut rentoutuksen aikana.

*** Hanna Rissanen | Kirjoittaja on ratkaisukeskeinen kuvataideterapeutti, kuvataiteen lehtori, kouluttaja, kuvataiteilija

admin