Huhtikuu 2021

Huhtikuu 2021

Rehellinen ja aito

Kasvua

Tunnustan, etten seuraa uutisia tarkasti. Herkkänä ihmisenä hyvä valita, paljonko negatiivispainotteista mediaa seuraa. Kartalla olisi hyvä pysyä, kuitenkin.

Elämään kuuluu muutos. Ei se välttämättä sillä hetkellä hyvälle tunnu, mutta, lopulta saattaa viedä meidät jonkin uuden äärelle. Se voi olla myös jotain aineetonta, kuten oivallus, tai näkökulma.

Viime vuosi opetti monia asioita, joita ei oikeastaan voi ymmärtää, kuin itse kokemalla. Minun sydän ei ollut aiemmin särkynyt, enkä tiennyt, kuinka paljon se sattuu. Tuntui, kuin olisin kuollut. Kiitollisena mietin monia, jotka silloin jaksoivat kysyä vointiani keksien samalla tapoja kantaa vaikeiden aikojen yli. Kyllä p*sk*st* nousevat uudet kukkaset ja tuhkasta fenikslinnut. Ei, se ei ole helppoa, mutta, jos sinulla on nyt juuri vaikeaa, tiedä: minä selvisin, sinäkin voit <3 Iso oppi oli myös olla autettavan roolissa. Se oli pelottavaa, mutta kun sen hyväksyi ja antautui, se helpottui.

Kutsumattomia

Yksinäisyys, synkät negatiivisten tunteiden sisäiset myllerrykset, joita ihmetellen seurasin kun yksi toisensa perään kävivät kehossani vieraana, poistuakseen vain seuraavan tunteen tieltä. Samanaikaisesti, ainakin yhtä isosti, hyvää! Uusia tuttavuuksia, joista osaa en ehkä näe enää koskaan, osan kanssa taas aloin tehdä yhteistyötä. Toisista tuli hyvin läheisiä, jopa uusia perheenjäseniä. Aina sitä nurkan takana voi olla odottamassa jotain todella hyvää, ihan yllättäin.

Kukin meistä reagoi eri tavoin muutoksen prosesseissa. Monta kertaa on huomannut ajattelevansa sanat: No enpä olisi uskonut. Silti myös huomaan, ettei se enää muuta minussa oikeastaan mitään. Ennemmin totean tapahtuneen ja sitten valitsen, mikä on paras tapa suhtautua.

Pidä huolta – Ole kiltti

On hyvä merkitä kalenteriin huoltoaikoja. Luovalle ihmiselle kädentaidon harjoittaminen on voimallista lääkettä. Viime aikojen mukana tuoma innostus ulkoiluun ilahduttaa. Toivottavasti juurtuu tavaksi ja loputkin kykenevät löytävät tiensä pihalle.

Jonkun ihmisen noustessa mieleen voi hälle pirauttaa ja kysellä kuulumiset, jos muuten ei voi tavata. Lopulta pienet asiat voi kirkastaa päivän. Asetankin kuvantekijöille haasteen: Tee itse kortti ja lähetä se, viesti voi olla ihan vain: Ajattelin Sinua.

10 hyvää – yksikin riittää

Aloitin Green Care –opinnot. Sinänsä maaseudulla varttuneena on hassua hankkia aiheesta paperi, joka on itselle niin sisäsyntyistä. Saanpahan olla tärkeän äärellä enemmän. Sitten pääsen jakamaan sitä muille, eli moninkertaistamaan hyväätekevät vaikutukset. Vielä yhdistän siihen kuvataideterapeuttiset harjoitukset, oi, parasta, Niin tykkään työstäni! Myöhemmin siis kurssia tulossa, pysy kuulolla 😉 – Mikä on sinua ilahduttava asia tänään?

*** Sonja Harala | Kirjoittaja on ratkaisukeskeinen kuvataideterapeutti, kuvataiteilija (AMK) ja yhdistyksen hallituksen jäsen

admin