Marraskuu 2021

Marraskuu 2021

Elokuvan voima

”No art passes our conscience the way film does, and goes directly to our feelings, deep down into the dark rooms of our souls.”  – elokuvaohjaaja Ingmar Bergman 

Elokuva on monenlaisia tunteita herättävä taiteenlaji. Elokuvat kertovat tarinoita, joiden tulkitseminen jää meille, arvon katsojille. Kukaan ei kerro meille, kuinka meidän tulisi kokea katsomamme elokuvat. Taide on aina katsojan itse tulkittavissa. Omaan kokemukseemme vaikuttavat monenlaiset tekijät kuten mielentilamme, elokuvan hahmoihin samaistuttavuus ja jopa seura, jossa elokuvaa katsomme. Se on taiteenlaji, jossa hyödynnetään lukuisia elementtejä, joista rakentuu katsomamme kiehtovat tarinat. 

Mukanaan vievän elokuvan äärellä antautuu tarinan vietäväksi ja voi irtaantua arjesta mitä ihmeellisimmille seikkailuille. Täysin fiktiivinenkin tarina voi resonoida vahvasti katsojan nykyhetkeen ja juontaa juurensa myös elokuvan tekijöiden omakohtaisiin kokemuksiin. Näin on myös elokuvaohjaaja Fýr Romun tällä hetkellä jälkituotannossa olevan lyhytelokuva ”The Demon of Midday”n kohdalla. 

The demon of midday

Prahan elokuvakoulu FAMUssa opiskeleva suomalainen Fýr Romu työskentelee tällä hetkellä lopputyönsä The Demon of Middaynparissa. Kyseessä on opiskelijabudjetilla toteutettava fantasiaelokuva, joka nostaa samalla myös esille yhteiskuntamme tärkeimpiä puheenaiheita. Midday nostaa nimittäin tapetille masennuksen ja avun saamisen tärkeyden. Elokuvan kuvaukset saatiin päätökseen syyskuussa, jolloin pääsin myös itse vaihtamaan kuulumisia monitaiteellisen ohjaajan Fýrin kanssa. Keskustelimme elokuvan sen hetkisen tilanteen lisäksi muun muassa varhaisen avun tärkeydestä ja siitä, kuinka mielenterveyspalvelut eivät valitettavasti vieläkään riitä vastaamaan tarpeita. 

Ensi kesänä ensi-iltansa saava The Demon of Midday kertoo nuoresta demonin riivaamasta naisesta. Demoni kuvastaa masennusta ja päähenkilön kamppailut selviytymistä sen kourista. Tämän elokuvan avulla halutaan nostaa esille suunnaton rohkeus, josta avun pyytäminen kertoo. Avun pyytäminen kertoo myös vahvuudesta myöntää omat heikkoutensa. Apua tarvitseva on sankari, ei suinkaan pelkuri. Nämä tärkeät asiat meidän kaikkien tulisi muistaa silloin, kun omat voimavaramme eivät riitä. Apua saa ja pitää hakea ajoissa. Jokainen meistä myös tarvitsee välillä apua. Yksin ei tarvitse pärjätä.

Ohjaaja Fyr Romu on myös itse kamppaillut masennuksen kanssa. Tästä on jo vuosia, mutta aihe on yhä erittäin lähellä sydäntä. Hän nimittäin tietää kuinka tärkeää jo varhaisen avun saaminen olisi ja miten vaikeaa avun piiriin pääseminenkin voi olla. Romun omien kokemusten ja oivallusten myötä syntyikin The Demon of Midday, jonka avulla hänellä itsellään on nyt myös mahdollisuus auttaa muita.

”Haluaisin katsojien muistavan, että aiheen tärkeydestä ja rankkuudesta huolimatta, tai ehkä juuri sen takia, elokuvasta saa puhtaasti nauttia. Hauskuus on tärkeää myös elokuvanteossa. Syvälliset, vakavat kohtalot ovat kiehtovia ja voivat tuoda palkintojakin, mutta tekijä riemuitsee, kun saa tehdä Spielberg-tyyppistä vauhdikasta fantasiaa.” – Fyr Romu, fyrfilm.com

The Demon of Middayllä ja sen ohjaajalla Fýr Romulla on tärkeä viesti: masennusta vastaan kamppailua ei tarvitse hävetä. Se ei ole merkki heikkoudesta, vaan kertoo rohkeudesta ja voimasta. Myös avun pyytäminen on sankaruutta, yhtä paljon kuin sen antaminen. 

Midday on loistava esimerkki siitä, kuinka jopa demoneista kertova fantasiapläjäys voi sanomallaan olla yhteiskunnallisesti merkittävä teos, jonka avulla niin sen katsoja kuin tekijäkin voi käsitellä tärkeitä, erittäin henkilökohtaisiakin aiheita. 

The Demon of Midday saa ensi-iltansa kesällä 2022. Lisää elokuvasta:
Fyrfilmin nettisivuilta: https://www.fyrfilm.com/midday-elokuva
Facebookissa: https://www.facebook.com/DemonOfMidday
Instagramissa: https://www.instagram.com/demonofmidday/

Elokuva terapiavälineenä

Tarkastellaanpa elokuvan terapeuttisuutta parista muustakin näkökulmasta. Näkökulmia on monenlaisia, eivätkä elokuvienkaan hyödyt rajoitu vain kotona vietettäviin leffailtoihin tai elokuvissa käymiseen. Elokuvien ja jopa tv-ohjelmien katselua voidaan käyttää myös osana terapiahoitoa, jolloin puhutaan elokuvaterapiasta (cinematherapy). Amerikkalainen elokuvaterapiaa käyttävä psykoterapeutti Bronwyn Robertson painottaa Counseling Today – sivustolla julkaistussa artikkelissaan, että ryhmän tai yksilön kanssa käytettävän elokuvan tai tv-ohjelman tulee kuitenkin olla erittäin tarkoin valittu. Asiakkaiden yksilölliset haasteet tulee ottaa huomioon, eikä ole yhtä ainoaa toimivaa elokuvaa millekään kohderyhmälle. Elokuvaterapiassa käytettäviin filmeihin tulee siis perehtyä samalla intensiivisellä työotteella, kuin asiakkaan yksilöllisiin tarpeisiin muutenkin.  

Viimeiset 30 vuotta auttamistyötä tehnyt amerikkalainen psykoterapeutti Birgit Wolz, on koonnut cinematherapy.com nettisivuille kattavan paketin tietoa, vinkkejä ja hyödyllisiä linkkejä, joiden avulla niin alan ammattilaiset kuin kuka tahansa muukin voi tutustua elokuvaterapian monipuoliseen maailmaan. Hän on kehittänyt myös sosiaali- ja terveydenhoitoalan ammattilaisille suunnattuja elokuvaterapian koulutuksia, jotka voi suorittaa ammattilaisille suunnatun Zur Institute verkkokoulutusalustan kautta. Kaikki kurssit ovat etäyhteydellä osallistuttavia ja myös 100% omaan tahtiin suoritettavia.

Elokuvaterapian lisäksi maailmalla on tarjolla myös hieman toisenlaista terapiaa, jossa itse elokuvaohjausta käytetään terapian työvälineenä. Tätä ei vielä Suomesta löydy, mutta vapaasti käännettynä kyseessä on terapeuttinen elokuvaohjaus. 

Kanadassa sijaitseva The Therapeutic Filmmaking Institute tarjoaa nimittäin elokuvaohjausta yhtenä työvälineenä asiakkaiden haasteiden käsittelyssä. 

Elokuvaohjausta voidaan käyttää terapian muotona monenlaisissa elämäntilanteissa. Sitä voidaan käyttää niin traumaperäisten haasteiden kohtaamisessa kuin muunkinlaisen itsevarmuuden ja voimaantumisen väylänä. Kuten mihin tahansa terapiaan mennessä, ei elokuvaterapiankaan kohdalla haasteiden tarvitse olla ylitsepääsemättömiä ennen avun hakemista. Tämä oli myös tämän päivän uuden elokuvatuttavuuden, The Demon of Middayn sanoma. 

Muutama linkki elokuvaterapian verkkokursseista kiinnostuneille:
Cinema Therapy – Using the Power of Imagery in Films for the Therapeutic Process:
https://www.zurinstitute.com/course/cinema-therapy/
Positive Cinema Therapy with Children and Adolescents: Successfully Treating Young Clients through Movies & Positive Psychology: https://www.zurinstitute.com/course/positive-cinema-therapy-children/
Boundaries and the Movies: Learning About Therapeutic Boundaries Through Movies:
https://www.zurinstitute.com/course/boundaries-and-movies/

Lähteet:
https://www.fyrfilm.com/about-me
https://www.fyrfilm.com/midday-elokuva
https://psychcentral.com/blog/cinematherapy-the-healing-power-of-movies-and-tv#Movies-and-TV-Shows-as-Therapeutic-Tools
https://ct.counseling.org/2016/03/all-things-connect-the-integration-of-mindfulness-cinema-and-psychotherapy/
https://www.cinematherapy.com/index.html
https://www.zurinstitute.com
https://tfinstitutecom.wordpress.com
Kuvat: Unsplash.com

*** Olga Laaksonen | Kirjoittaja on taiteilija ja ratkaisukeskeinen taideterapiaohjaaja

admin