Elokuu 2020

Elokuu 2020

Mestariteoksia

Yksilöinä meistä jokainen kykenee luomaan mestariteoksia. Luovien menetelmien avulla pystymme kertomaan asioita, joille emme sanoja koe löytävämme. Pystymme avaamaan mielemme ja käsittelemään asioita, jotka luulimme jo unohtaneemme. Sisältämme kumpuava luovuus voi avata ovia asioille ja ihmisille, joita emme ennen välttämättä ymmärtäneet. Luovan prosessin terapeuttiset vaikutukset ovat niin valtavia, että jo ne itsessään voivat saada meidät sanattomiksi. Toisaalta myös luovan prosessin avulla voimme saada avattua niin valtavia tunnelukkoja, että ensimmäistä kertaa elämässämme löydämme sanoja asioille ja tunteille, joita tunnemme. Mikä näitä kahta yhdistää, on muutos.

Taideterapian potentiaali muutoksen edesauttajana ja sen tukimuotona on valtava. Sanoinkuvaamaton ja toisaalta myös lukemattomia ajatuksia mieleen tuova muutos. Ilman muutosta ei olisi jatkuvuutta, ei henkistä kasvua. Muutokset – varsinkin koettuna hetkenä raskailta tuntuvat, ovat niitä joiden potentiaali positiivisena ja henkisesti kasvattavana elämänkokemuksena on merkittävin. Koettelemuksista kasvamisen ja niistä oppimisen tukemisessa, luovuuden herättäminen on erittäin tehokas menetelmä.

Mestariteoksia luovaan elämään tarvittava luovuus löytyvät meistä jokaisesta. Luovia ei ole meistä vain jokunen – vaan jokainen. Jokaisella meistä on se, mitä luovuuteen tarvitaan. Luovien menetelmien käyttö yksilön kuntouttamisessa on ainutlaatuinen ja erittäin vaikuttava menetelmä. Taideterapian tehokkuutta ei sovi vähätellä. Taideterapia on parhaimmillaan avain suureen muutokseen.

Mitä ovat taiteelliset mestariteokset? Ne ovat hetkiä. Ne eivät ole vain taideteoksia, ne ovat kokonaisuuksia ja niiden yksityiskohtia. Mestariteoksia eivät suinkaan tee vain tunnetut ja ylistetyt taiteilijat. Mestariteos on lopputulos vapautuessasi mielesi kahleista. Se on rohkeutta ja mielen vapautta luoda. Taideterapia toimii myös uusien mestariteosten mahdollistajana.

Taideterapeuteilla on luovien menetelmien myötä loputtomasti työkaluja ja taideterapeuttisten harjoitusten määrää onkin mahdotonta laskea. Vain luovuus on rajana, eikä luovuudella suinkaan rajoja ole. Taideterapeutin avulla ja tuella on mahdollista löytää esimerkiksi kadoksissa ollut itseluottamus, itsekuri, itsenäisyys – jopa itsensä. Mahdollisuuksia ja tilanteita on lukemattomia.

Taideterapian avulla syntyvät mestariteokset ovat peilejä suoraan tekijänsä sieluun. Emme kuitenkaan voi tulkita niitä vain katselemalla ja olettamalla teoksessa olevista väreistä tai muodoista ihmisen syvimpiä ajatuksia. Mitä me kuitenkin voimme tehdä? Voimme olla aidosti kiinnostuneita ja kysyä. Me voimme kuunnella. Mestariteoksia on monenlaisia ja jokaisella niistä on oma tarinansa. Annetaan näiden teosten luojien itse kertoa niistä meille.

Kaikista mestariteoksista kiitollisena, alan opiskelija Olga.

*** Olga Laaksonen | Kirjoittaja on taiteilija ja ratkaisukeskeisen taideterapian menetelmäohjaaja sekä kuvataideterapeuttiopiskelija

admin